piątek, 31 maja 2013

3 Bit

Dziś propozycja na super ciasto które wykonała moja bratanica Klaudia. Oczywiście cały przepis i zdjęcie to też jej dzieło, myślę że rośnie kolejna blogerka :)



3Bit

Składniki:
300g herbatników
550g masy karmelowej z puszki
3 budynie śmietankowe
125g masła
¾ szklanki cukru
250 ml śmietany kremówki 30    0/0
Kakao
2 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania :

Prostokątną formę wyłożyć herbatnikami. Masę karmelową podgrzać w garnuszku. Ciepłą wylać na ciastka i przykryć następną warstwą herbatników. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania następnej warstwy. 3 szklanki mleka zagotować , do wrzącego mleka wlać wymieszane budynie w 1 szklance mleka. Włożyć masło , gotować ok.2 minut. Dodać ½ szklani cukru . przestudzony ale jeszcze ciepły krem wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników . wstawić  do lodówki .

Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru . Żelatynę rozpuścić w 3 łyżeczkach gorącej wody, połączyć z bitą śmietaną . Bitą śmietanę rozsmarować na cieście, posypać kakao.

Przechowywać w lodówce .

środa, 22 maja 2013

Rolada z galaretką 2

Dziś jeszcze jedna propozycja na roladę z galaretką ponieważ poprzednia cieszyła się Waszym dużym zainteresowaniem.


Ogólne zasady, czyli przepis na ciasto i sposób przyrządzania  robimy tak jak w przypadku poprzedniej rolady to jest link do niej:
Rolada z galaretką 1

Różnica jest jedynie taka że na blachę nie wylałam całego ciasta tylko zostawiłam 1/4 i dodałam do niej łyżkę oleju i kakao zmiksowałam i polałam na resztę ciasta wylanego już na blachę tworząc różne wzory.

Natomiast jeśli chodzi o galaretkę tu użyłam agrestową i do tężejącej galaretki, przed wylaniem jej na ciasto dodałam jedno starte jabłko. Wyszła równie pyszna jak poprzednia.


 Tylko uważajcie żeby nie spiec ciasta.
 
SMACZNEGO !!!

sobota, 18 maja 2013

Rolada z galaretką


Dziś coś na słodko szybka i smaczna rolada z galaretką.
Ciasto:
3 jajka
0,5 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
a dodatkowo:
1 galaretka ja miałam wiśniową
łyżka śmietany 18%
350 ml wrzątku

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie żółtka a gdy masa będzie gładka dodajemy mąkę z proszkiem i olej.
Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja blacha z piekarnika ma wymiary 28x34). Wkładamy do nagrzanego do 150 st.C piekarnika i pieczemy ok. 9 min z termoobiegiem, ciasto nie może być spieczone bo będzie się łamać.
Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygnie, a następnie zwijamy je wraz papierem wzdłuż krótszego boku.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Śmietanę hartujemy w 50 ml wrzątku gdy galaretka przestygnie dodajemy śmietanę i dokładnie razem mieszamy.
Kiedy galaretka będzie już dosyć mocno tężejąca, rozwijamy ciasto wykładamy na nie galaretkę i ostrożnie zwijamy roladę, można ją usztywnić folią aluminiową. Następnie wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. Potem odwijamy ją z folii i możemy ozdobić cukrem pudrem lub polewą.

poniedziałek, 13 maja 2013

Wiosenna sałatka z jajkami i kukurydzą


3 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor
1 ogórek
0,5 puszki kukurydzy
5 rzodkiewek
4 liście sałaty
pół cebuli lub 5 cm pora
siekany koperek

Sos:
1 łyżka śmietany 12-18%
1 łyżka keczupu
0,5 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Jajka kroimy w pół plastry.


Podobnie robimy z pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką. Rwiemy sałatę i siekamy cebulę. Wszystko posypujemy koperkiem, dodajemy kukurydzę i delikatnie mieszamy.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 10 min do lodówki, a po tym czasie sprawdzamy czy jest odpowiednio doprawiona i gotowe.


Smacznego!!!!!

środa, 8 maja 2013

Świeżonka pieczona

Dziś podam Wam sposób na świeżonkę która nie wymaga dużo pracy i uwagi.


Potrzebne będą:
80 dag łopatki wieprzowej
1- 2 średnie cebule
10 cm pora
przyprawy do smaku : ulubione zioła, sól, pieprz, ziele i liść.

Mięso myjemy w całości osuszamy i kroimy, ja pokroiłam w większe kawałki ale na świeżonkę można pokroić w drobniejszą kostkę. Oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy aby przyprawy się rozeszły. Cebulę kroimy w półksiężyce a pora w plastry, dodajemy do mięsa i znowu mieszamy wszystko razem.


Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 180 st. C i pieczemy jakieś 70 min., aż mięso będzie rumiane.
Mięsko staje się mięciutkie, kleiste i samo rozpływa się w ustach. Możemy je podać z ziemniaczkami i surówką.

Smacznego !

czwartek, 2 maja 2013

Zupa z zacierkami


2l wody
kostka schabowa
1 marchewka
1 mała pietruszka
5cm pora
4-5 średnich ziemniaków
pół paczki zacierek
natka pietruszki
sól, pieprz, maggi w płynie do smaku

Do gotującej się wody wrzucamy umytą kość, marchewkę pokrojoną w słupki oraz pokrojoną pietruszkę i pora. Gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu przyprawiając troszkę solą. Po tym czasie dodajemy zacierki i krajanki z ziemniaków i nadal gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie doprawiamy do smaku przyprawami i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze minutkę, zdejmujemy z gazu i jemy:)