poniedziałek, 10 czerwca 2013

Udka kurczaka na ziemniaczkach.

Dziś danie z serii dań jednogarnkowych, to dobre rozwiązanie bo po gotowaniu mamy mało zmywania:)

4-5 udek z kurczaka
1 kg ziemniaków
2 duże marchewki
Przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, estragon.


Udka myjemy i osuszamy, wcieramy w nie sól, pieprz i słodką paprykę, odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i marchew, ziemniaki kroimy w ćwiartki a marchew w słupki, wrzucamy do naczynia żaroodpornego oprószamy solą i estragonem, dokładnie mieszamy.



Na ziemniaki układamy przygotowane udka,

 zamykamy naczynie i pieczemy w temp.190 st.C około 80 min, aż udka będą rumiane. Danie możemy podawać z ogórkiem korniszonem lub inną surówką.