sobota, 13 lipca 2013

RYBA PO GRECKU


Ryba po grecku to bardzo fajny sposób na podawanie ryby, nie znam jakiegoś konkretnego przepisu i nie wiem czy właśnie takie składniki powinien zawierać oryginalny przepis, ale moja jest naprawdę pyszna. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, spróbuję przybliżyć Wam sposób jakim ja ją robiłam.

Składniki:
ok. 80 dag filetów ryby może być mintaj, dorsz, miruna.
2 jajka
bułka tarta i mąka do panierowania
łyżka margaryny lub oleju
4 średnie marchewki
1-2 korzeni pietruszki
1 mały lub pół dużego selera
pół pora
garść taki natki pietruszki
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i zioła prowansalskie

Wykonanie:
Rybę myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi wkładamy go roztrzepanych jajek doprawionych solą, pieprzem i ziołami.
Następnie obtaczamy kawałki ryby w bułce tartej pomieszanej z odrobiną mąki, i układamy na natłuszczonej margaryną lub olejem formie.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180st.C około 20 min., aż będą rumiane.

Równie dobrze można taką rybę usmażyć na oleju ale w piekarniku wydaje mi się zdrowiej:).
Kiedy ryba nam się piecze, warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce a pora koimy w półplastry.

 Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, podlewamy odrobiną wody i oleju i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy będą już prawię miękkie, dodajemy koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę dusimy oczywiście mieszając od czasu do czasu.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zestawiamy z ognia.


Upieczone kawałki ryby układamy na dużym talerzu a duszone warzywa gorące wykładamy na ułożoną rybę.


Jak już wspomniałam można ją jeść na gorąco lub po wystudzeniu przechowywać w lodówce i jeść na zimno, wówczas ryba nabiera aromatu z duszonych warzyw, zapewniam że jest pyszna.