sobota, 18 maja 2013

Rolada z galaretką


Dziś coś na słodko szybka i smaczna rolada z galaretką.
Ciasto:
3 jajka
0,5 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
a dodatkowo:
1 galaretka ja miałam wiśniową
łyżka śmietany 18%
350 ml wrzątku

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie żółtka a gdy masa będzie gładka dodajemy mąkę z proszkiem i olej.
Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja blacha z piekarnika ma wymiary 28x34). Wkładamy do nagrzanego do 150 st.C piekarnika i pieczemy ok. 9 min z termoobiegiem, ciasto nie może być spieczone bo będzie się łamać.
Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygnie, a następnie zwijamy je wraz papierem wzdłuż krótszego boku.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Śmietanę hartujemy w 50 ml wrzątku gdy galaretka przestygnie dodajemy śmietanę i dokładnie razem mieszamy.
Kiedy galaretka będzie już dosyć mocno tężejąca, rozwijamy ciasto wykładamy na nie galaretkę i ostrożnie zwijamy roladę, można ją usztywnić folią aluminiową. Następnie wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. Potem odwijamy ją z folii i możemy ozdobić cukrem pudrem lub polewą.

1 komentarz: