środa, 8 maja 2013

Świeżonka pieczona

Dziś podam Wam sposób na świeżonkę która nie wymaga dużo pracy i uwagi.


Potrzebne będą:
80 dag łopatki wieprzowej
1- 2 średnie cebule
10 cm pora
przyprawy do smaku : ulubione zioła, sól, pieprz, ziele i liść.

Mięso myjemy w całości osuszamy i kroimy, ja pokroiłam w większe kawałki ale na świeżonkę można pokroić w drobniejszą kostkę. Oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy aby przyprawy się rozeszły. Cebulę kroimy w półksiężyce a pora w plastry, dodajemy do mięsa i znowu mieszamy wszystko razem.


Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 180 st. C i pieczemy jakieś 70 min., aż mięso będzie rumiane.
Mięsko staje się mięciutkie, kleiste i samo rozpływa się w ustach. Możemy je podać z ziemniaczkami i surówką.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz