czwartek, 2 maja 2013

Zupa z zacierkami


2l wody
kostka schabowa
1 marchewka
1 mała pietruszka
5cm pora
4-5 średnich ziemniaków
pół paczki zacierek
natka pietruszki
sól, pieprz, maggi w płynie do smaku

Do gotującej się wody wrzucamy umytą kość, marchewkę pokrojoną w słupki oraz pokrojoną pietruszkę i pora. Gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu przyprawiając troszkę solą. Po tym czasie dodajemy zacierki i krajanki z ziemniaków i nadal gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie doprawiamy do smaku przyprawami i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze minutkę, zdejmujemy z gazu i jemy:)




2 komentarze:

  1. zapraszam do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. Radziłabym wsypywać natkę pietruszki bezpośrednio na talerz, nie ma racjonalnego powodu żeby ja zagotowywać w zupie. "Zabijasz" wtedy witaminy, tracisz, co najcenniejsze. I unikać wszelkich "chemicznych " przypraw typu magi, czy Degusta. będziesz zdrowsza.

    OdpowiedzUsuń