piątek, 12 kwietnia 2013

Dodatek do ryżu

Dziś moi drodzy zaproponuję Wam szybki sposób na dodatek do ryży, bo bynajmniej u mnie zawsze jest tak że sam ryż nie jest za bardzo lubiany. Oczywiście wiem że niektórzy uwielbiają ryż w każdej postaci ale to przecież nie przeszkoda aby wypróbować mój sposób.

Dodatek do Ryżu


Oczywiście na początku musimy ugotować ryż, ja zawsze gotuje ryż w proporcji 1:3 tzn. jedna szklanka ryżu i 3 szklanki wody. Wodę gotujemy, wypłukany ryż wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż zgęstnieje wyłączamy gaz, przykrywapy go papierem i pokrywką.
Kiedy ryż się naparuje jest gotowy do spożycia.

Dodatek:
1 duża marchewka
1 duża lub 2 średnie cebule
2 łyżki oleju
nać pietruszki
zioła i przyprawy do smaku

Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy startą marchewkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem.  Za jakieś 4 min wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę i nadal dusimy. Gdy cebulka zmięknie dodajemy pietruszkę, sól, pieprz oraz inne zioła i przyprawy wedle uznania.
Gdy woda odparuje polewamy łyżką oleju chwilkę smażymy i gotowe.
Taką cebulkę rozkładamy na ryżu, smakuje super. Oczywiście możemy to również dodać do ziemniaczków czy kaszy.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz