Dodatek do Ryżu
Oczywiście na początku musimy ugotować ryż, ja zawsze gotuje ryż w proporcji 1:3 tzn. jedna szklanka ryżu i 3 szklanki wody. Wodę gotujemy, wypłukany ryż wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż zgęstnieje wyłączamy gaz, przykrywapy go papierem i pokrywką.
Kiedy ryż się naparuje jest gotowy do spożycia.
Dodatek:
1 duża marchewka
1 duża lub 2 średnie cebule
2 łyżki oleju
nać pietruszki
zioła i przyprawy do smaku
Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy startą marchewkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Za jakieś 4 min wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę i nadal dusimy. Gdy cebulka zmięknie dodajemy pietruszkę, sól, pieprz oraz inne zioła i przyprawy wedle uznania.
Gdy woda odparuje polewamy łyżką oleju chwilkę smażymy i gotowe.
Taką cebulkę rozkładamy na ryżu, smakuje super. Oczywiście możemy to również dodać do ziemniaczków czy kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz