Jabłecznik z ananasami
Ciasto:
4 jajka3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka oddzielamy od żółtek i tu możecie wypróbować moją metodę :) http://mniami-mami.blogspot.com/2013/04/jak-oddzielic-biako-od-zotka.html
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijając, gdy cukier się rozpuści a masa będzie pulchna dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia a na koniec olej. Ciasto przekładamy do dużej formy i pieczemy w 180 st.C ok 25 min.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek5 plastrów ananasów z puszki
galaretka pomarańczowa
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i smażymy na patelni podlewając odrobinę wody. Ananasa kroimy w kostkę. Po 5 min smażenia dodajemy ananasy i smażymy jeszcze jakieś 5 min. Na koniec posypujemy na jabłka galaretkę dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia.
Kiedy biszkopt nam wystygnie musimy go rozkroić tak by dolna część była sporo wyższa od górnej.
Na dolną część rozkładamy gorące jabłka.
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy0,4 l mleka
1 kostka masła lub margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
aromat rumowy
Budyń gotujemy z 0,4 litra mleka. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po łyżce wystygniętego budyniu cały czas ubijając. Na koniec dajemy odrobinę aromatu.
Tak przygotowaną masę rozcieramy na wystygnięte jabłka i przykrywamy górną częścią biszkoptu.
Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki aby dobrze zastygło.
SMACZNEGO !!!!
Wygląda przepysznie:) Muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuń