środa, 17 kwietnia 2013

Ryba w ziołach na parze

Dziś moi drodzy szybki i łatwy sposób na pyszną i aromatyczną rybę, bo jak wiadomo ryby są bardzo zdrowe i należy ich jak najwięcej jeść.

Ryba w ziołach na parze



Potrzebne będą:
0,5 kg filetów ryby ( może myć miruna, dorsz, mintaj najlepiej bez lodu)
zioła prowansalskie
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
łyżka miękkiej margaryny

Rybkę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy mieszankę przypraw: zioła i resztę przypraw mieszamy ze sobą.
 


Następnie każdą rybę dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na jakieś 10 min.
W tym czasie przygotujemy garnek do gotowania na parze.
W dolną część wlewamy wodę i wstawiamy na gaz a górną smarujemy w środku margaryną tak jak farmę na ciasto.
Następnie układamy na nią rybę i stawiamy na gotującej się wodzie.


Rybkę parujemy jakieś 8-10 min., można ją podawać z ziemniakami czy też kaszą gryczaną.

Pycha !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz