Ryba w ziołach na parze
Potrzebne będą:
0,5 kg filetów ryby ( może myć miruna, dorsz, mintaj najlepiej bez lodu)
zioła prowansalskie
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
łyżka miękkiej margaryny
Rybkę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy mieszankę przypraw: zioła i resztę przypraw mieszamy ze sobą.
Następnie każdą rybę dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na jakieś 10 min.
W tym czasie przygotujemy garnek do gotowania na parze.
W dolną część wlewamy wodę i wstawiamy na gaz a górną smarujemy w środku margaryną tak jak farmę na ciasto.
Następnie układamy na nią rybę i stawiamy na gotującej się wodzie.
Rybkę parujemy jakieś 8-10 min., można ją podawać z ziemniakami czy też kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz