czwartek, 4 kwietnia 2013

Pizza jak z pizzerii


Dziś podam przepis na pizze którą zawsze robię i zawsze wszystkim smakuje. Moi znajomi już nie raz pytali czy mam przepis na blogu więc dziś postanowiłam go wreszcie podać.

Pizza



Są to proporcję na jedną pizzę na cienkim cieście o średnicy około 30cm.
Wszystko odmierzamy miarką 250ml (nie szklanką 200ml)
1,5 miarki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka otrąb owsianych ale to nie jest konieczne
1 łyżeczka ziół do pizzy ( no chyba że ktoś woli ciasto bez ziół wówczas ich nie dodajemy)
Te składniki wymieszać.

1/4 kostki drożdży
1,5 łyżki oleju
szczypta cukru
Te składniki mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, potem uzupełniamy do połowy szklanki -ok 125 ml - dobrze ciepłą, ale nie gorącą wodą.

Roztwór wlewamy do mąki i mieszamy aż mąka zbierze wodę.

 
Następnie ciasto wyrabiamy formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 30 min.

W tym czasie robimy sos na ciasto:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
1 przeciśnięty ząbek czosnku
suszona bazylia i oregano do smaku

Składniki mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Kiedy ciasto nam wyrośnie, rękoma natłuszczonymi w oliwie lub oleju rozciągamy ciasto na papierze do pieczenia formując koło.
Następnie smarujemy ciasto sosem przygotowanym wcześniej, posypujemy startym żółtym serem i kładziemy inne składniki w zależności od tego z czym lubimy pizzę. Ja dałam wędlinę, cebulę, paprykę czerwoną, ogórki konserwowe, kukurydzę z puszki, pora itp..
Na koniec wszystko posypujemy przyprawą do pizzy.

 
 
Tak przygotowaną pizzę wraz z papierem przekładamy na rozgrzaną razem z piekarnikiem do 220-250 st.C blachę i pieczemy w tej temperaturze ok. 10 min, w zależności czy ktoś lubi bardziej czy mniej przypieczoną możemy piec +/- 1 min.
 
 
Pizza jest naprawdę pyszna. Ciasto chrupiące z wierzchu i puszyste w środku i nawet odgrzana następnego dnia jest wyśmienita. Oczywiście można ją podać z ulubionymi sosami. Niedługo podam Wam jeszcze przepis na pyszny sos do pizzy. Ale narazie róbcie pizzę i napiszcie do mnie jak Wam smakowała, a jestem pewna że będziecie zachwyceni. SMACZNEGO...

 

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam że smakuje jeszcze lepiej:) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ja bym dodał jeszcze tylko;

    oliwę czosnkową

    1/3 czosnku rozgniecionego
    2/3 oleju
    1 łyżka soli

    Wszystko mieszamy razem, trzymamy w lodówce.
    Rozprowadzamy pędzlem sylikonowym, posypujemy delikatnie oregano.

    można jej tez użyć do wielu innych dan ale to już własna koncepcja.

    OdpowiedzUsuń