Dziś podam przepis na pizze którą zawsze robię i zawsze wszystkim smakuje. Moi znajomi już nie raz pytali czy mam przepis na blogu więc dziś postanowiłam go wreszcie podać.
Pizza
Są to proporcję na jedną pizzę na cienkim cieście o średnicy około 30cm.
Wszystko odmierzamy miarką 250ml (nie szklanką 200ml)
1,5 miarki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka otrąb owsianych ale to nie jest konieczne
1 łyżeczka ziół do pizzy ( no chyba że ktoś woli ciasto bez ziół wówczas ich nie dodajemy)
Te składniki wymieszać.
1/4 kostki drożdży
1,5 łyżki oleju
szczypta cukru
Te składniki mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, potem uzupełniamy do połowy szklanki -ok 125 ml - dobrze ciepłą, ale nie gorącą wodą.
Roztwór wlewamy do mąki i mieszamy aż mąka zbierze wodę.
W tym czasie robimy sos na ciasto:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
1 przeciśnięty ząbek czosnku
suszona bazylia i oregano do smaku
Składniki mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
Kiedy ciasto nam wyrośnie, rękoma natłuszczonymi w oliwie lub oleju rozciągamy ciasto na papierze do pieczenia formując koło.
Następnie smarujemy ciasto sosem przygotowanym wcześniej, posypujemy startym żółtym serem i kładziemy inne składniki w zależności od tego z czym lubimy pizzę. Ja dałam wędlinę, cebulę, paprykę czerwoną, ogórki konserwowe, kukurydzę z puszki, pora itp..
Na koniec wszystko posypujemy przyprawą do pizzy.
Tak przygotowaną pizzę wraz z papierem przekładamy na rozgrzaną razem z piekarnikiem do 220-250 st.C blachę i pieczemy w tej temperaturze ok. 10 min, w zależności czy ktoś lubi bardziej czy mniej przypieczoną możemy piec +/- 1 min.
Pizza jest naprawdę pyszna. Ciasto chrupiące z wierzchu i puszyste w środku i nawet odgrzana następnego dnia jest wyśmienita. Oczywiście można ją podać z ulubionymi sosami. Niedługo podam Wam jeszcze przepis na pyszny sos do pizzy. Ale narazie róbcie pizzę i napiszcie do mnie jak Wam smakowała, a jestem pewna że będziecie zachwyceni. SMACZNEGO...
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Zapewniam że smakuje jeszcze lepiej:) Pozdrawiam.
UsuńJa bym dodał jeszcze tylko;
OdpowiedzUsuńoliwę czosnkową
1/3 czosnku rozgniecionego
2/3 oleju
1 łyżka soli
Wszystko mieszamy razem, trzymamy w lodówce.
Rozprowadzamy pędzlem sylikonowym, posypujemy delikatnie oregano.
można jej tez użyć do wielu innych dan ale to już własna koncepcja.