czwartek, 25 kwietnia 2013

Schab gotowany

Dziś fajny sposób na pyszny, soczysty i aromatyczny schab na kanapki, jest dużo lepszy niż te ,,rewelacje" które kupujemy w sklepie.


Potrzebne są:
1 kg schabu ( ja miałam ok.80 dag)
łyżka majonezu
Przyprawy: uniwersalna, sól, pieprz czarny i ziołowy, liść laurowy i ziele angielskie.

Schab dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy go solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną a na koniec majonezem.

Tak przygotowane mięso zawijamy w folię i wkładamy do lodówki co najmniej na 2-3 godz, ja miałam na calą noc.
Następnie do garnka odpowiedniego do wielkości naszego mięsa, wlewamy tyle wody by po włożeniu do niego mięsa było całe zanurzone w wodzie i stawiamy na gazie.
Kiedy woda będzie ciepła przyprawiamy ją solą, pieprzem ziołowym, wrzucamy ziele i liść laurowy, a na koniec wrzucamy mięso wyjęte z folii. Mięsko przykrywamy pokrywką i od momentu zagotowania gotujemy 5-7 min i zdejmujemy z gazu, nie zaglądamy do niego ani go nie otwieramy. Kiedy całkowicie wystygnie gotujemy go jeszcze raz 5-7 min, znowu nie podnosząc pokrywki. Do mięska można zajrzeć kiedy będzie już zimne, wtedy wyjmujemy go na ręcznik papierowy. Gdy dobrze zastygnie kroimy go w plastry na kanapeczki.


Smakuje wyśmienicie !!!!

3 komentarze:

  1. Domowa wędlinka jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. Schab jest po prostu przepyszny! Trudno mi było uwierzyć, że nie będzie surowy. Najsmaczniejszy i najbardziej soczysty schab jaki jadłam.polecam

    OdpowiedzUsuń