Fajnym sposobem na przechowywanie cytryny do herbaty jest zamknięcie jej w słoiczku, zapobiega to jej wysychaniu i nie trzeba przed każdą herbatką kroić plasterek osobno.
Ja robię tak:
Obieram cytrynę (czasem parzę i wówczas kroję ze skórką), kroję ją w plasterki i układam warstwowo w słoiczku, każdą warstwę posypuję cukrem. Tak przygotowaną cytrynkę zostawiamy na godzinkę w temp. pokojowej a potem trzymamy w lodówce.
Jest to bardzo wygodne rozwiązanie ponieważ mamy już gotowe plasterki do herbaty a jak ktoś woli może dodać do herbatki sam syrop.
Dla wzbogacenia smaku możemy dodać łyżkę miodu, odrobinę cynamonu, skórkę pomarańczy czy też inne dodatki.
Gdy przyjdą goście śmiało można im podać taką cytrynkę w ładnym słoiczku.
Mam nadzieje że Wam się podoba takie rozwiązanie i może sami spróbujecie.
A co Wy o tym myślicie? Piszcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz