sobota, 16 marca 2013

Kruche z wiśnią i jagodą.

Ciasto kruche czy też półkruche to bardzo wdzięczny rodzaj ciasta, ponieważ raczej trudno żeby nie wyszło. Można je komponować z wieloma owocami czy innymi dodatkami. Dziś proponuje je Wam z dżemem wiśniowym własnej roboty oraz jagodami.


Kruche z wiśnią i jagodą.

4 szkl. mąki
kostka margaryny
niepełna szkl. cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
śmietana w miarę potrzeby
słoiczek dżemu wiśniowego
garść jagód (mogą być mrożone)
pół szkl. cukru do bezy

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z margaryną, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka oddzielone od białek. Zagniatamy ciasto gdy będzie za suche dodajemy śmietanę. Gdy składniki się połączą nie gnieciemy go długo zbijamy w kulę i wkładamy do lodówki. Od ciasta oddzielamy pięć małych kawałeczków które formujemy w małe wałeczki wielkości palca i wkładamy do zamrażarki.
Białka które zostały ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier (można dodać kisiel dla koloru) i ubijamy dalej.

Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki wałkujemy i wkładamy nim formę. Na ciasto smarujemy dżem i posypujemy jagody.

 
Na tak przygotowany spód smarujemy bezę:


Na bezę ścieramy na tarce do warzyw zamrożone wałeczki ciasta:



Pieczemy w piekarniku w 180 st.C ok 40-45 min.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz