Postna zalewajka:
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy, wkładamy do garnka w którym będą gotowane. Zalewamy wodą tak aby stan wody był o jakieś 3 cm wyżej niż ziemniaki. Wstawiamy do gotowania dodając odrobinę przyprawy uniwersalnej (ja używam degusty). Gdy Ziemniaki będą miękkie, rozrabiamy w słoiku łyżkę mąki pszennej z odrobiną wody i taką mieszanką wlewamy do zupy (na chwilę przerywając gotowanie). Następnie hartujemy 2 łyżki śmietany wodą z gotującej się zupy, dodajemy do niej jeszcze łyżkę chrzanu, odrobinę pieprzu i posiekany ząbek czosnku (można dodać szczyptę majeranku), wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy.
Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta można dolać odrobinę gotowanej wody.
Gdy zupa zagotuje się z dodatkami sprawdzamy czy jest odpowiednio słona i zdejmujemy z gazu.
Możemy ją podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przygotowanie takie zupy to kwestia 30 min., a dzieciaki ją uwielbiają. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz