Drożdżowa babka pomarańczowa
2,5 szkl mąki pszennej
1 kostka margaryny
3/4 szkl mleka
3/4 szkl cukru
2 żółtka
2 jaja
50 g drożdży
garść rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat pomarańczowy
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Rodzynki moczymy we wrzątku, odsączamy, mieszamy ze skórką pamarańczową i oprószamy lekko mąką. Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, zaczyn z drożdży, cukier, żółtka i jaja. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki ze skórką oraz aromat pomarańczowy.
Wkładamy do formy, ja akurat miałam formę róży gdzie podkreśliłam kakao jej ranty, i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy ok 45 min w temp. 180st C.
Babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Ja użyłam lukru więc za chwilę podam Wam jeszcze przepis na mój lukier:)
Wspaniała
OdpowiedzUsuń