Schabowy Light
5 plastrów schabowych2 jajka
łyżka mleka
1-2 łyżka mąki pszennej
otręby owsiane do obtoczenia
przyprawy typu degusta lub sól, pieprz ziołowy
3 łyżki oleju do smażenia
Schab tłuczemy delikatnie młotkiem z jednej i drugiej strony. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami i namaczamy w nich mięso. Odstawiamy do lodówki na 10-20 minut.
Otręby mieszamy z mąką i obtaczamy w nich mięso z jajka.
W tym czasie rozgrzewamy patelnie najlepiej z powłoką nie przywierającą typu teflon, rozcieramy łyżkę oliwy i smażymy przez chwilę kotlety z jednej i drugiej strony aby były rumiane.
Układamy podsmażone kotlety w garczku do gotowania na parze i parujemy je jakieś 20 min.( jeśli nie mamy garczka można wyłożyć jakiś garczek folią aluminiową podlać wodą i tak parować).
Takie kotlety na pewno nie są gorsze od tradycyjnych schabowych, ale są o wiele zdrowsze. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz