Surówka z pekińskiej
Składniki:
1 mała kapusta (lub pół dużej)
1duża marchewka (lub dwie małe)
1 jabłko
kawałeczek pora
odrobina natki z pietruszki ( może być suszona)
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier do smaku
Kapustę pekińską (oczywiście zawsze ilość zależy od Was) jeśli jest duża to pól a jeśli mała ta całą, kroimy drobno, delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na bok. W tym czasie obieramy marchewkę i jabłko, ścieramy je na tarce o dużych oczkach do kapusty. Pora kroimy drobniutko i również dodajemy do kapusty. Wszystko posypujemy natką z pietruszki (może być suszona), dodajemy dużą szczyptę cukru, 3 łyżki oliwy oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. Można spróbować jeśli jest za mało słona to dosolić.
Surówka jest naprawdę pyszna i będzie świetnym dopełnieniem różnych dań.
Bardzo fajna suroweczka:) Zapraszam do mnie na inna wersje surowki:)
OdpowiedzUsuńhttp://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/