czwartek, 21 marca 2013

Surówka z pekińskiej

Hej dziś bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej która może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do innych potraw. Jak wiadomo warzywa są bardzo zdrowe a szczególnie surowe dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, dlatego musimy ich dużo jadać:)

Surówka z pekińskiej

 
 
 

Składniki:

1 mała kapusta (lub pół dużej)

1duża marchewka (lub dwie małe)

1 jabłko

kawałeczek pora

odrobina natki z pietruszki ( może być suszona)

3 łyżki oliwy

sól, pieprz, cukier do smaku

Kapustę pekińską (oczywiście zawsze ilość zależy od Was) jeśli jest duża to pól a jeśli mała ta całą, kroimy drobno, delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na bok. W tym czasie obieramy marchewkę i jabłko, ścieramy je na tarce o dużych oczkach do kapusty. Pora kroimy drobniutko i również dodajemy do kapusty. Wszystko posypujemy natką z pietruszki (może być suszona), dodajemy dużą szczyptę cukru, 3 łyżki oliwy oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. Można spróbować jeśli jest za mało słona to dosolić.

Surówka jest naprawdę pyszna i będzie świetnym dopełnieniem różnych dań.

 


1 komentarz:

  1. Bardzo fajna suroweczka:) Zapraszam do mnie na inna wersje surowki:)
    http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń