Kontrastowe naleśniki.
Ciasto: (wszystko odmierzałam miarką 250 ml)
1 miarka mleka1 miarka wody ( najlepiej gazowanej wówczas naleśniki będą puszyste)
1 jajko
1 i 3/4 miarki mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
Wszystko dokładnie miksujemy, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany, jeśli będzie za rzadkie można dodać wody lub odwrotnie. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
W tym czasie rozrabiamy ser.
Ser:
250 gr twarogu ja proponuję półtłusty1 cukier waniliowy
łyżka cukru kryształu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Wszystko dokładnie mieszamy. Ser ma mieć konsystencję nadającą się do smarowania. Uwaga aby nie był za rzadki bo będzie nam uciekał :).
Następnie każdy naleśnik smarujemy łyżką sera i składamy w kopertę.
Podajemy polane śmietaną lub jogurtem, można je również odsmażyć na maśle i polać czekoladą. Kochani z takiej porcji powinno wyjść około 10 naleśników. Pyszności!!! Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz