poniedziałek, 18 marca 2013

Indyk pieczony z marchewką i cebulą

W tym daniu wykorzystałam akurat udziec z indyka ale równie dobrze może być inny rodzaj mięsa.

Indyk pieczony z marchewką i cebulą




Mięso z indyka porcjujemy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem ziołowym i delikatnie posypujemy otrębami owsianymi. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na pól godziny do lodówki.
W tym czasie kroimy marchewkę w krążki i cebulę w półksiężyce (ilość zależy tylko od nas).
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami marchewkę, cebulę i mięso.



Tak przygotowane mięso przykrywamy w wkładamy do piekarnika,
na ok. 60 - 80 min. w temp. 180 st.C aż będzie rumiane.


Tak przygotowane mięsko możemy podać z ryżem lub ziemniaczkami, jak wolicie:)
Palce lizać!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz